LESKOVČANKE ALEKSANDRA I MINA POBEDILE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU IZ HEMIJE: Za njih je ova nauka MAGIJA!
Hemičarke, Foto: Printscreen RTS

SVAKA ČAST

LESKOVČANKE ALEKSANDRA I MINA POBEDILE NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU IZ HEMIJE: Za njih je ova nauka MAGIJA!

Za Aleksandru i Minu hemija nije misterija već magija

Objavljeno:

Hemijsko-tehnološka škola u Leskovcu osnovana je pre 62 godine kao podrška hemijskim industrijama „Zdravlje" i „Nevena". Najlepši rođendanski poklon stigao je od učenica škole, koje su se sa takmičenja u Novom Sadu vratile sa najboljim praktičnim radom.

Za Aleksandru i Minu hemija nije misterija već magija. Uz epruvete i rastvore vreme staje, eksperimentišu, istražuju, saznaju više. Prirodno je što su se našle u društvu najboljih vršnjaka na državnom takmičenju i za praktični deo dobile maksimalan broj poena.

“Do titule najboljeg se dolazi radom, ljubavlju prema hemiji i motivacijom kojoj je doprinela naša profesorka Sonja Petrović radom na dodatnoj nastavi...”, navodi Aleksandra Cvetković, učenica 1. razreda Hemijsko-tehnološke škole u Leskovcu.

Mina Milisavljević, učenica istog razreda, dodaje: “Uslovi za rad su odlični, svakodnevno radimo neke eksperimente, imamo četiri puta nedeljno veće radimo stalno nešto, zapisujemo”.

Mina je u Leskovac stigla iz Knjaževca na željeni profil. Na smeru tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, kao i tehničar za zaštitu životne sredine i hemijski laborant, hemija je osnova. Škola je baza za hemijsku industriju, ali i Tehnološki fakultet.

1 / 2 Foto: Printscreen RTS

“Nakon dužeg vremena naši učenici će moći da posete HI „Zdravlje" u okviru blok nastave”, kaže Ivana Stojmenović, profesor tehnološke grupe predmeta.

Veza sa privredom postaje još čvršća. Od septembra dva nova profila: tehničar za grafičku pripremu i izradjivač hemijskih proizvoda koji je u dualnom sistemu.

“Učenicima nudimo učenje kroz rad i dualno obrazovanje nudi dosta toga što spada u benefit, u saradnji sa firmom DCP hemigal obezbedili izvodjenje praktične nastave i nakon toga imaju i mogućnost zaposlenja”, ističe Ervina Zdravković, direktorka Hemijsko-tehnološke škole „Božidar Djordjević Kukar" Leskovac.

Duže od dve decenije najtraženiji smer ove škole su frizeri. Iva je mogla da bira školu, sledila je svoje snove.

“Ja sam rekla da i dalje neću da odustanem od toga i sad sam presrećna što idem u ovu školu”, rekla je Iva Petković, učenica 2. razreda.

Jedini južno od Beograda imaju program specijalizacije u 5 stepeni za kreatora muških i ženskih frizura. Novinama pokušavaju da privuku veći broj djaka. Mina i Aleksandra su najznačajniji promoteri.O njihovom uspehu u narednom broju školskog časopisa koji izlazi jednom godišnje na Dan škole.

Bonus video:

01:12

EVO KAKO SRPSKI GENIJE PROVODI SVOJ DAN: Govori 10 jezika, radi za FBI, zna preko 850 govora napamet, A NE SPAVA PO 9 DANA?!

(Espreso / RTS / Svetlana Panić Conić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.